Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna 2014

W dniu 24.05. br. w Pilźnie, na Rancho „Taurus", odbyło się po raz czwarty „Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna" zorganizowane przez Firmę Taurus. Współorganizatorami byli Urząd Marszałkowski w Rzeszowie, Gmina Pilzno, Dom Kultury w Pilźnie oraz Podkarpacki Klaster Rolno Spożywczy.
Patronat honorowy sprawowali: Starosta Dębicki Władysław Bielawa, Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Izabela Byszewska, prezes Fundacji Godła Promocyjnego Teraz Polska Krzysztof Przybył.

Podczas uroczystości świętowano 25 lat istnienia firmy Taurus.
„Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna" było obchodzone także we wszystkich barach należących do Firmy Taurus znajdujących się na terenie województw małopolskiego, śląskiego, świętokrzyskiego i podkarpackiego.
Gospodarzami imprezy byli:
Stanisław Jarosz - Prezes Firmy Taurus wraz z małżonką Wandą oraz
Ewa Gołębiowska - burmistrz miasta Pilzna

Swoją obecnością imprezę uświetnili:
Krzysztof Popiołek, Jan Warzecha i Józef Rojek - posłowie RP, wicemarszałek małopolski Roman Ciepiela, dyrektorzy departamentów z Podkarpackiego Urzędu Marszałkowskiego, burmistrzowie i wójtowie, oraz delegacje z Gruzji, Węgier i Anglii. Na uroczystościach nie zabrakło kontrahentów oraz klientów, smakoszy pilzneńskich smakołyków w tym słynnej golonki. Jak zwykle nie zawiedli motocykliści.

Głównymi punktami programu były konkursy nawiązujące do podstawowego celu imprezy, tj. prezentacji bogatego dziedzictwa kulinarnego regionu Podkarpacia. Uczestnicy mieli okazję wysłuchać ciekawej pogadanki Hanny Szymanderskiej, autorki ponad 60 książek o kuchni polskiej, staropolskiej i regionalnej na temat produktów, dań i zwyczajów Podkarpacia.

Dla młodzieży gimnazjalnej z gminy Pilzno zorganizowano konkurs na temat „Potrawa z mojego rodzinnego domu". W konkursie wzięły udział cztery gimnazja z Dobrkowa, Strzegocic, Zwiernika i Łęk Górnych. Uczniowie wykazali się wyjątkowym kunsztem kulinarnym i komisja konkursowa z  Hanną Szymanderską, Izabelą Byszewską, Grażyną Kurpińską, Anną Smołuchą i Magdaleną Jarosz miała trudny orzech do zgryzienia, komu przyznać zwycięstwo.
Odbył się również konkurs kulinarny „Nasze Regionalne Smaki", który adresowany był do kół gospodyń wiejskich. W konkursie rywalizowały z sobą Panie z Łęk Górnych i Dolnych, Mokrzca i Gołęczyny.

Dużym zainteresowaniem cieszył się konkurs: IV otwarte mistrzostwa Polski w jedzeniu golonki na czas.
Zwyciężył Jacek Flis z Lisiej Góry z czasem 2.41.76 min
II miejsce Grzegorz Zioło z Tarnowa z czasem 3.14.86 min
III miejsce Stanisław ze szklarskiej Poręby z czasem 3.18.95 min
Nagrody dla zwycięzców ufundowali Taurus, Urząd Marszałkowski, Urząd Miejski i Prymat.

Radosny nastrój świętowania współtworzyły występy lokalnych zespołów artystycznych: przedszkolaków, szkół podstawowych i gimnazjalnych, zespoły: Pieśni i Tańca Sokolanie z Pilzna, Podgrodzianie z Podgrodzia, Yamaha ze Szkoły Muzycznej w Pilźnie, Small Cafe z Tarnowa oraz młodzież z Domu Kultury Pilzna i Szkoły Rzemieślniczej w Pilźnie.

Gwiazdą wieczoru była Maryla Rodowicz z zespołem, która ponad półtoragodzinnym występem uświetniła część artystyczną Święta Golonki i 25 lecie firmy Taurus. Fani oblegali Marylę nie tylko na koncercie ale i podczas podpisywania płyt, które podpisywała wszystkim chętnym. Występ klika dni wcześniej był zagrożony poprzez niedyspozycję artystki, ale pani Maryla stanęła na wysokości zadania i koncert się odbył. Za co należą się jej szczere słowa uznania.
Biesiadowano do późnych godzin nocnych przy muzyce kapeli Maxim i DJ SID.

Organizatorzy przygotowali tak różnorodny program, że każdy mógł znaleźć w nim coś dla siebie. W sposób szczególny dostrzeżono dzieci i  dla nich zorganizowano liczne konkursy z nagrodami. Jak każdego roku dzieci przedszkolne z Ochronki Sióstr Służebniczek i Przedszkola Publicznego ku radości widzów dały popis swoich artystycznych umiejętności.

Całość imprezy przebiegała w radosnej atmosferze. Dużym powodzeniem cieszyła się, zgodnie z oczekiwaniem, golonka podkarpacka z Pilzna oraz wędzona i grillowana kiełbasa, szaszłyki, kaszanka i inne smakołyki serwowane na wielu stoiskach. Dla smakoszy ryb przygotowano wędzonego pstrąga.
Organizatorzy serdecznie dziękują wszystkim, w tym także sponsorom i mediom, którzy przyczynili się do przygotowania imprezy, a uczestnikom za wspólne świętowanie.

Fryderyk Kapinos
Justyna Dziedzic

 

 

 

Galeria


<< powrót