I Pilzneńskie Targi Produktów Tradycyjnych i Lokalnych w Pilźnie oraz VII Festiwal Pierogów

W niedzielę 27 sierpnia  na ranczo Taurus przy ul. Bujnowskiego 60 w Pilźnie odbyły się I Pilzneńskie Targi Produktów Tradycyjnych i Lokalnych w Pilźnie oraz VII Festiwal Pierogów.

Nie zabrakło znamienitych gości. Imprezę uświetnili obecnością: Poseł na Sejm RP Jan Warzecha, Przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego Jerzy Cypryś, Dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy  w Rzeszowie Adam  Panek, Burmistrz Pilzna Ewa Gołębiowska i jej zastępca Krzysztof Krawiec, Przewodniczący Rady Miasta Pilzna Tadeusz Pieczonka, Komendant  Wojewódzkiego Sztabu Wojskowego Marcin  Żal, Dyrektor Rzemieślniczej  Szkoły Zawodowej im. Bł.  Karoliny Kózka w  Pilźnie Anna Smołucha, Kierownik Biura Sejmiku Województwa Podkarpackiego Izabela Fac.

Nie zabrakło przedstawicieli  duchowieństwa: Ojców Karmelitów i Sióstr Służebniczek Dębickich z Pilzna. List gratulacyjny na ręce Prezesa Taurusa Stanisława Jarosza  nadesłała Pani Elżbieta Rafalska Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

Impreza przebiegała zgodnie z planem. Od godz.16.00 dzieci okupywały  darmowe zjeżdżalnie. Najmłodsi mieli jeszcze inne atrakcje w tym program estradowy  „Muzyczna Przygoda Minionków” w wykonaniu Kinder Sid.
Odbyły się konkursy  dla dzieci w rozpoznawaniu smaków pierogów i w lepieniu pierogów.
Dzieci doskonale sobie radziły a Komisja konkursowa była zdumiona umiejętnościami małych pierogarzy. Dla dorosłych  odbył się konkurs pod hasłem „Kto zje najwięcej pierogów w 3  minuty”. Najwięcej zjadł pan Józek  bo 34 sztuki w 3 minuty.

Koła Gospodyń Wiejskich rywalizowały w konkursie „Czym Chata bogata”.
Komisja konkursowa w składzie: Przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego Jerzy Cypryś, Dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy  w Rzeszowie Adam Panek,
Dyrektor Rzemieślniczej  Szkoły Zawodowej  im. Bł. Karoliny Kózka w  Pilźnie Anna Smołucha, Kierownik Biura Sejmiku  Województwa Podkarpackiego Izabela Fac, Szef kuchni Karczma Dolina Pstrąga  Janusz Flis miała bardzo trudny wybór, bo wszystkie Panie wykazały się dużymi umiejętnościami i   przygotowały wiele tradycyjnych i lokalnych dań, nalewek i produktów.
I miejsce zajęło KGW w Strzegocicach,
II miejsce KGW w Słotowej,
III równorzędne miejsce KGW w Łękach Górnych i Zwierniku
Dodatkowo  komisja wyróżniła najlepsze potrawy: kura nadziewana ze Strzegocic, krokiety  z grzybami ze Zwiernika, pierogi zbójeckie  ze Słotowej, baranina i bigos z Łęk Górnych.

Przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego Jerzy Cypryś przyznał specjalną nagrodę dla KGW ze Strzegocic za znakomite nalewki.

Nie zabrakło degustacji pilzneńskich pierogów a także dań i produktów tradycyjnych.
Była też  jedna  smaczna  atrakcja   wędliniarska  prawie pięciometrowa kiełbasa: korneta max zaprezentowana przez Prezesa Taurusa Stanisława Jarosza i  pokrojona na mini kornetki  do degustacji wśród uczestników pikniku. Nie zabrakło wyjątkowych koncertów zespołu LIFE BARS z Debicy. Miłośnicy  disco polo  bawili się przy muzyce  Kalimero i Suski.  DJ SID zakończył imprezę zabawą taneczną.

Galeria


<< powrót